@thenerd_be je kan het heisa noemen of gewoon vaststellen dat iPhone-only apps uitbrengen op meer en meer gemor onthaald wordt. Terecht.
— Micha (@SweetCharlie) May 18, 2015
En toen brak er nog eens een goede oude Twitter discussie uit.
tl;dr
Dit weekend lanceerde Hey Hey Apps in samenwerking met Eva Mouton de Eva Mouton Pix applicatie. Deze app staat ondertussen in de top 10 op de AppStore en overal op Twitter struikel je over de hashtag #evamoutonpix.
Deze middag zag ik een Facebook post passeren van Eva Mouton waar ze zich excuseerde …
Het probleem? De #evamoutonpix applicatie bestaat enkel voor de happy few die een iOS toestel bezitten en enkele Android gebruikers voelen zich in de steek gelaten.
140 karakters is niet genoeg om uit te leggen waar volgens mij het probleem zit, dus hier volgt mijn mening en eigen ervaring ivm iOS-only apps (of iOS first, Android later). Ohja, ik heb niets te maken met HeyHey Apps of Eva Mouton, maar <3 aan beiden!
The struggle
Moet bij een app launch een iOS, Android en Windows versie beschikbaar zijn? In een ideale wereld … ja zeker!
In de echte wereld? Nee, zeer zeker niet.
Eigen ervaring
Voor zover ik weet zijn HeyHey Apps en Eva Mouton niet met elkaar verbonden (als bedrijf), maar hebben ze besloten om samen een app te maken. HeyHey Apps wellicht voor het programmeren en design, Eva Mouton voor de graphics.
In 2013 heb ik hetzelfde gedaan met de Learn the ABC app. Samen met Bart De Keyzer werkte ik de app uit en onze deal was simpel:
Ik programmeer, jij designt en we verdelen de inkomsten 50-50.
Na enkele maanden was de app klaar en startte de verkoop. Na dag één kregen we exact dezelfde reactie:
Waar blijft de Android versie?
Ok, waar bleef de Android versie? Euh … sorry, maar ikzelf kan enkel apps maken voor iOS, want mijn Java kennis beperkt zich tot het installeren van die irritante updates in het pre-OSX 10.10 tijdperk en ik wil mij specialiseren in iOS en niet in Android. Bart is een grafisch designer die panische angst heeft voor het woord compiler.
Goed, als we het zelf niet kunnen dan outsource je het toch gewoon? Hier hangt wel een prijskaartje aan vast, want een programmeur moet ook -veel- koffie drinken en cliché pizza’s eten terwijl er groene lettertjes over een zwart scherm rollen.
Zelf heb ik alles samen een kleine 20 dagen aan de Learn the ABC app gewerkt na mijn uren (in hoofdberoep ben ik docent aan de Howest opleiding Digital Design & Development).
Neem dat een Android programmeur gemiddeld 60 euro per uur vraagt, dan zou ons dit 9600 euro (excl. BTW) kosten. Learn the ABC app is veel gedownload geweest, maar we hebben dit bedrag nooit in onze handen gezien.
Om snel even de berekening te maken:
0.99 cent/unit in de AppStore
0.79 cent/unit in onze zakken
0.62 cent/unit in onze zakken, nadat we vadertje Staat hebben tevreden gemaakt
0.31 cent/unit in mijn zak
Om break-even te draaien en gewoon een Android app te hebben (dus nog niet te verkopen) moeten we 31.000 units verkopen.
Nu blijkt ook uit statistieken (bron: Flurry Analytics) dat Android gebruikers het liefst helemaal niets voor hun apps willen betalen. Je hoeft dus helemaal geen doctoraat in de bedrijfskunde te hebben om te snappen dat het niet interessant is om een Android app te ontwikkelen als kleine iOS app ontwikkelaar met geen (of een erg) beperkt budget.
1 codebase, multiple apps
Dus het probleem is multiple codebases en de bijhorende kosten. Maar Titanium, Phonegap, Cordova, Xamarin laten het allemaal zo mooi klinken mijnheer
1 codebase, multiple platforms
Dit klopt, als je de standaard Hello World demo’s wil releasen of als je app enorm basic is en weinig custom UI heeft.
Device en OS fragmentatie
Een ander probleem is de device fragmentatie en OS fragmentatie bij Android.

Ook de trage overname van een nieuwe OS versie op Android maakt het duurder om verschillende toestellen te ondersteunen. (bron: MacRumors)

iOS gaat een pak sneller, mede omdat Apple een agressievere OS update strategie heeft en het eenvoudiger maakt om up te daten.

Wanneer Google een nieuwe versie uitbrengt dan duurt het vaak weken/maanden vooraleer de verschillende fabrikanten een aangepaste versie hebben gemaakt die ook is goedgekeurd door de verschillende telecom carriers.
Screensize fragmentation
Als een app gebruik maakt van de standaard OS skin, valt het al bij al nog mee om voor verschillende schermgroottes te programmeren, maar wanneer je een custom app hebt die weinig tot geen native UI elementen gebruikt, is dit opnieuw een meerkost die niet in het voordeel speelt van Android.
De industrie
Binnen onze opleiding Devine geven we enkel iOS ontwikkeling. We hebben deze keuze niet zomaar gemaakt, maar we zijn gaan spreken met de industrie om te weten wat zij verwachten. Uit die gesprekken bleek dat er (vaak) eerst een iOS app wordt ontwikkeld en pas daarna een Android versie (en heel soms ook nog een Windows Phone app).
Is dit oneerlijk? Ja. Zou het gelijk moeten zijn? Ja. Is de wereld gelijk? Nee.
Android is iOS niet…
Niet elke iOS app kan zomaar geported worden naar Android en vice versa. Zo had je onlangs nog Hyperlapse (de timelapse app van Instagram) dat enkel beschikbaar was voor iOS, omdat enkele API’s in de Android SDK het niet mogelijk maakten om dezelfde functie te bieden (bron: Redmondpie).
Apps are like a box of chocolate…
Niemand weet op voorhand of een app succesvol zal zijn. Als er weinig budget is, kan je beter afwachten op de reacties van het publiek, om dan te beslissen of het wijs is om ook de app op andere platformen uit te brengen (opnieuw … kosten-baten).
Why U buy no apps?
Android heeft het grootste marktaandeel, wat logisch is aangezien er honderden verschillende toestellen bestaan die het Android besturingssysteem draaien. Apple heeft op dit ogenblik maar 10 devices ( iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch 5e generatie, iPad 2, iPad met Retina scherm, iPad Air, iPad mini, en de iPad mini met Retina scherm) die iOS8 ondersteunen.
Het marktaandeel van Android was in 2014 maar liefst 81.5%, terwijl iOS maar 14.8% van de markt bezat (bron: MacRumors).
Alle toestellen van Apple worden gezien als high-end en bevinden zich in het +400 euro segment, terwijl er een heel spectrum is van low-end toestellen tot high-end toestellen met het Android besturingssysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gebruikers die een Android toestel van 79 euro kopen, minder geneigd zullen zijn om voor apps te betalen (vaak omdat het toestel niet krachtig genoeg is of niet het juiste besturingssysteem heeft om een bepaalde app te draaien).
Een mogelijk manier om op Android toch geld te verdienen is door te werken met ads in je applicatie, iets waar ik -persoonlijk- een bloedhekel aan heb.
The silver bullet
Die is er niet.
Projecten met grote budgetten kunnen zonder probleem verschillende device apps laten ontwikkelen. Vaak zijn deze apps sowieso ook gratis en moet de winst niet uit de app worden gehaald, maar uit een bijhorende service .
Maar als er geen (of weinig) budget is, of je weet niet als je app zal aanslaan dan is het een groot risico om het geld buiten te gooien en meteen voor elk platform een app te ontwikkelen.
In het geval van HeyHey Apps en Eva Mouton denk ik dat ze nu wel zien dat er vraag is naar een Android app en kunnen ze zien of het de moeite is om de ontwikkelkost te betalen.